T.GAŠPAR: Polícia obvinila sedem osôb vrátane podpredsedu NSK

25.05.2012 Bratislava

Bratislava 25. mája (TASR) – Úrad boja proti korupcii (ÚBOK) včera (24. mája) v nitrianskom kraji realizoval zásahovú akciu súvislosti s prípadom trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Obvinených bolo sedem osôb vrátane podpredsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), riaditeľa úradu NSK a osoby, ktorá bola v pozícii vedúcej oddelenia verejného obstarávania NSK. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal policajný prezident Tibor Gašpar.

Verejné obstarávania sa týkali najmä výberu zhotoviteľa na novú budovu NSK. "Išlo o niekoľko obstarávaní, ktoré sú naviazané na toto hlavné obstarávanie," dodal Gašpar. Tri obstarávania, vypísané do výšky 30.000 eur, sú už dokonané. Jedno z nich sa týka výberu externého obstarávateľa a dve boli na stavebný dozor. "Čo sa týka obstarávania na zhotoviteľa budovy, to vnímame ako trestný čin v štádiu prípravy," povedal Gašpar. Okrem toho polícia vyšetruje aj obstarávanie, ktoré priamo nesúvisí s novým sídlom NSK. "Išlo o výber právneho poradcu pre súdne spory, ktoré rieši NSK. Tam tiež došlo k ovplyvneniu súťaže v prospech vopred vybraného uchádzača," dodal.

"Traja z obvinených sú v pozíciách (súčasných, alebo bývalých, pozn. TASR) zamestanancov NSK. V pozíciách riaditeľ úradu NSK, podpredseda NSK a vedúca oddelenia verejného obstarávania NSK. Obvineným osobám hrozí za uvedený trestný čin trest odňatia slobody sedem až 12 rokov, jednej osobe, ktorá je obvinená z menej závažného trestného činu šesť mesiacov až tri roky," dodal. Dvoch z obvinených, ktorí spolupracujú s políciou, už prepustili zo zadržania. "O piatich osobách sa rozhoduje, aká bude ich budúcnosť z pohľadu obmedzenia osobnej slobody," doplnil Gašpar.

Trestná činnosť podľa neho spočívala v tom, že "bol koordinovaným spôsobom medzi zástupcom obstarávateľa a súťažiacimi firmami vopred určený víťaz".

Polícia predviedla niektoré osoby z pracoviska, iné z bydliska. "Boli vykonané prehliadky nebytových priestorov aj domové prehliadky. Máme zabezpečené potrebné dôkazy, ktoré sme očakávali, že sa nám podarí zaistiť, dokonca aj niečo naviac," naznačil, že polícia je možno na stope aj ďalším kauzám. Operatívne sa podľa policajného prezidenta prípad začal rozpracovávať ešte začiatkom roku 2010, väčšina aktivít prebehla v marci až septembri 2011.

Podľa informácii TASR je medzi zadržanými podpredseda NSK Vladislav Borík aj riaditeľ Úradu NSK Peter Nagy.

Vedenie NSK sa odmietlo k prípadu vyjadriť s odôvodnením, že sami nemajú žiadne bližšie informácie a do priebehu policajného vyšetrovania nemôžu zasahovať. Borík aj Nagy pôsobia vo svojich funkciách na Úrade NSK od roku 2010. Borík je členom Smeru – SD, Nagya ako nestraníka podporila vo funkcii riaditeľa úradu celá koalícia. Borík v minulosti pracoval aj na rôznych ministerstvách. V rokoch 1998 až 2000 bol tajomníkom negociačnej skupiny na Ministerstve pôdohospodárstva SR, v roku 2002 štátnym tajomníkom Ministerstva hospodárstva SR a v rokoch 2008 až 2010 vedúcim služobného úradu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.
 

Vyberte región